Skip to Primary Navigation Skip to Site Navigation Skip to Main Content All 3M.com Site Map

Kalkaanslag voorkomen door waterfiltratie

Wat is kalkaanslag?

Kalkaanslag is de steenachtige afzetting die wordt gevormd wanneer bepaalde mineralen, vooral calcium en magnesium, neerslaan vanuit water.

Calcium en magnesium in steensoorten als kalksteen, marmer of andere natuurlijke afzettingen lossen door natuurlijke interacties op in water. Het gehalte van deze mineralen wordt gemeten als 'waterhardheid'. Als er vervolgens iets met het water gebeurt, waardoor deze opgeloste mineralen terugkeren naar hun onoplosbare steenachtige vorm, wordt er kalkaanslag gevormd. Deze omzetting kan heel gemakkelijk plaatsvinden wanneer het water wordt verhit of gekoeld, of wanneer er iets gebeurt met bepaalde eigenschappen van het water.

De hoogte van de hardheid geeft aan hoeveel kalkaanslag kan worden gevormd en hoe waarschijnlijk het is dat dit zal gebeuren.

Kalkaanslag heeft verschillende verschijningsvormen en kan zelfs verschillende kleuren hebben, afhankelijk van de mineralen in het water.

Als u een van deze toepassingen of uw specifieke vereisten wilt bespreken met een van onze technici, kunt u contact met ons opnemen

Wat kalkaanslag doet met uw apparatuur…
Tank en Tankverwarming Ongefilterd - 6000 cycli, 14.000 Liter

Kalkaanslag kan de volgende gevolgen hebben:

  • KALKAANSLAG zorgt voor beduidend meer onderhouds- en exploitatiekosten
  • KALKAANSLAG kan vroegtijdige defecten aan de machine veroorzaken
  • KALKAANSLAG kan warmteoverdracht verminderen en warmte-gerelateerde problemen met dranken of ijs veroorzaken
  • KALKAANSLAG kan ervoor zorgen dat dranken (troebel/schuim) en ijs er minder fraai uitzien
  • KALKAANSLAG is lelijk om te zien
  • KALKAANSLAG kan lekke ventielen veroorzaken
  • KALKAANSLAG kan stroomsnelheden verminderen en de pompperiode verlengen
  • KALKAANSLAG kan de interactie met ingrediënten verminderen en smaak beïnvloeden
Tank en Tankverwarming Gefilterd - 6000 cycli, 14.000 Liter

Waarom kalkaanslag behandelen?

  • Besparen op energie
  • Besparen op onderhoud
  • Minder defecten
  • Dranken en ijs zien er beter uit
  • Constante, gestandaardiseerde productkwaliteit
  • Constante smaak
  • Tevreden klanten

Met het filterassortiment van 3M kunt u uw apparatuur beschermen, servicekosten verlagen en uw merk beschermen door een constante productkwaliteit.

Veelgebruikte oplossingen in de horeca en foodservice sector:

KOFFIE VERKOOPAUTOMATEN IJS WATERKOELERS AANGESLOTEN OP WATERLEIDING STEAMERS
HF-MS-assortiment HF-MS-assortiment HF-S-assortiment AP2-SG-assortiment ScaleGard®Pro
ScaleGard®Pro ScaleGard®Pro AP3-765-S ScaleGard®Pro P1175-serie
ScaleGard®Pro H+ ScaleGard®Pro H+ TFS 450 (RO)
ScaleGard®Pro P1175-serie ScaleGard®Pro P1175-serie
SGLP2-BL (RO) SGLP2-BL (RO)

Wij bieden de volgende oplossingen voor foodservice-toepassingen:

Polyfosfaat

Polyfosfaat (producten waar -S of -MS achter staat) – dit is een preventieve behandeling van kalkaanslag. Er wordt automatisch een kleine hoeveelheid van een speciaal polyfosfaat aan het water toegevoegd. Dit verkleint de kans dat de waterhardheid wordt omgezet in steen. Met polyfosfaten worden het calcium en het magnesium in het water niet verwijderd of verminderd.

Dit kan worden gebruikt bij veel verschillende hardheidsniveaus, afhankelijk van de toepassingen. De voordelen zijn:

  • Met een kleine hoeveelheid polyfosfaat worden grote volumes behandeld.
  • Kleine, compacte en rendabele oplossingen verkrijgbaar.
  • De gevormde aanslag is 'zachter' en gemakkelijker te verwijderen.



Kunsthars

Kunsthars (ScaleGard®Pro-assortiment) – dit is een behandeling waarmee kalkaanslag wordt verminderd. Door interactie met de kunsthars worden de gehaltes van calcium en magnesium daadwerkelijk uit het water verwijderd. Op deze manier kunnen verschillende hardheidsniveaus worden bereikt, afhankelijk van de gebruikte hars en het ontwerp van het systeem.

Het ScaleGard®Pro-assortiment van 3M is verkrijgbaar in versies zonder omloop en versies met een vaste omloop, zodat u zelf de waterkwaliteit voor uw toepassing kunt bepalen.

Versies met omloop zijn zo ontworpen, dat een deel van de mineralen in het water achterblijft. Hierdoor wordt koffie beter geëxtraheerd uit gemalen bonen en dit zorgt voor een optimale smaak van de koffie.








Omgekeerde Osmose

Omgekeerde Osmose – dit is de meest effectieve waterfiltratie, waarmee vrijwel alle mineralen uit het water worden verwijderd.

Omdat het calcium en het magnesium uit het water worden verwijderd, is ook dit een behandeling waarbij kalkaanslag wordt verminderd.

De behandeling zorgt er door middel van druk en een zeer fijn membraan voor, dat er geen kalkaanslagvormende mineralen in het water achterblijven. Door te mengen met normaal gefilterd water kunnen er weer mineralen aan het water worden toegevoegd, zodat u zelf in de hand hebt hoe hoog het gehalte aan mineralen in het water is.

Dit betekent dat het water volledig kan worden aangepast voor elke toepassing. Ook kunt u het standaardiseren zodat het water altijd dezelfde eigenschappen heeft, waar het ook wordt gebruikt.