Skip to Primary Navigation Skip to Site Navigation Skip to Main Content All 3M.com Site Map

Comfortabele adembescherming om trots op te zijn


Deen Groep: "Jupiter-systeem bleek letterlijk een verademing!"

Tijdens de productie van polyester producten komen styreendampen vrij. Effectieve adembescherming is daarom noodzaak. In overleg met 3M stapte Deen Polyester Constructies b.v. uit Emmeloord onlangs over op het nieuwe 3M's Jupiter Systeem. Het resultaat is effectieve bescherming met een grotere bewegingsvrijheid, gemakkelijker ademhaling én trotse productiemedewerkers!

Of het nu gaat om omkastingen voor wind-molens, ondergrondse inspectieputten, dak-opstanden of het Eurodisney-treintje: Deen Polyester Constructies kan de meest uiteen-lopende ontwerpen voor zijn klanten uitvoeren in glasvezel versterkt polyester. Op basis van het ontwerp van de klant wordt een open of gesloten mal gemaakt, waarin de grondstoffen worden aangebracht: de polyesterhars, een verharder en versterkende glasvezels. Afhankelijk van het ontwerp wordt het eindproduct opgebouwd uit verschillende lagen polyester, met in de meeste gevallen nog een beschermende gelcoat als toplaag tegen verkleuren.

Gerard de Jong is bij Deen Polyester Constructies als 'KAM-co-rdinator' verantwoordelijk voor Kwaliteit, Arbo en Milieu. Een belangrijk aandachtspunt voor hem is het productieproces, waarbij styreendampen vrijkomen. Styreen is niet kankerverwekkend, maar het is wel irriterend voor de huid en ogen en schadelijk bij inademing.

Bovendien heeft het een onaangename, penetrante geur. Een goede bescherming tegen de styreendampen is daarom noodzaak. De Jong: "We hechten veel waarde aan goede arbeidsomstandig-heden en we zijn dan ook steeds bezig om het productieproces te verbeteren. Hoewel we er naar streven alle styreendampen 'weg te vangen', is dat nog steeds niet helemaal mogelijk. Goede adembescherming voor de productiemedewerkers is dus echt nodig."

Verademing
Deen Polyester Constructies gebruikte voorheen rubberen halfgelaatsmaskers bij het aanbrengen van de grondstoffen in de mal en bij het aanbrengen van de gelcoat. "Die maskers waren echter oncomfortabel," zegt De Jong. "Het ademen ging vrij zwaar omdat je door het filter moest ademen. 3M adviseerde ons toen het nieuwe Jupiter-systeem omdat je daarmee een stuk gemakkelijker kan ademen. Via een motor wordt schone lucht in de hoofdkap geblazen, dus je hoeft zelf minder moeite te doen. Bovendien heb je met het Jupiter-systeem geen last meer van druk op je gezicht, in de zomer transpireer je minder en je hebt een grotere bewegingsvrijheid. Jupiter bleek letterlijk een verademing."

Omdat een vrij grote groep medewerkers in aanmerking kwam voor het Jupiter-systeem heeft aanvankelijk één medewerker het systeem uit-getest. De Jong: "Hoewel zijn collega’s aanvankelijk sceptisch waren, werden ze al snel jaloers toen ze zagen wat een grote verbetering het was." Inmiddels zijn alle in aanmerking komende medewerkers voorzien van een Jupiter-systeem. ";We hebben van 3M een training en presentatie gekregen over het gebruik en ik ben erg blij dat we dat gedaan hebben," aldus De Jong. "Iedereen heeft bijvoorbeeld zelf zijn systeem moeten uitpakken en heeft het zelf gereedgemaakt voor gebruik. Dat was een prima kennismaking. Het maakte de overstap naar de nieuwe hoofdkappen een stuk gemakkelijker. 3M is overigens nog steeds beschikbaar voor uitleg en dat vind ik heel prettig. We hebben zelfs een kleine herhalingstraining gekregen op een van onze locaties. Wat dat betreft heb ik alle lof voor de service!"

Trots
Het dragen van persoonlijke beschermingsmiddelen ligt vaak moeilijk, maar in dit geval levert het geen enkel probleem op merkt De Jong: "Veel mensen vinden het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen lastig en teveel gedoe en er wordt daarom vaak slordig mee omgesprongen. Dat werkt onveiligheid in de hand en bovendien controleert de Arbeids-inspectie tegenwoordig streng op het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen. De uitstraling van deze hoofdkappen en de motorunit zorgt er echter voor dat de jongens het systeem ook daadwerkelijk willen dragen. Ze zijn er trots op en ik verdenk sommigen er zelfs van dat ze hun systeem het liefst ook nog in bed zouden ophouden!"

Comfortabele adembescherming om trots op te zijn